Vælg det rette materiale at fyre med

Briketter eller brænde? Hvad skal du vælge?

Hvis du er i tvivl om, om du skal fyre med brænde eller briketter, er du kommet til det rigtige sted, for her kan du nemlig få afklaring på, om du skal vælge den ene eller den anden form for materiale.

 

Varme i hjemmet

En brændeovn tilføjer en stemningsfuld form for hygge til hjemmet. At sidde foran pejsen eller brændeovnen og nyde at ilden knitrer og at mærke varmen fra den levende ild, er for mange lig med den ultimative form for hygge. Det giver god stemning og kræver ikke særlig meget at komme i gang. Det store spørgsmål er bare, om man skal vælge brænde eller træbriketter til at fyre med? Der er nemlig fordele ved begge dele.

 

Forskellen på briketter og brænde

Der er stor forskel på briketter og brænde, og det er en smagssag, om du er mere til det ene eller det andet. Briketter er restmateriale fra træindustrien, som smuldres og presses hårdt sammen i større klumper, som er nemme for dig at opbevare og smide i brændeovnen efter behov. Brænde har derimod en anden charme, nemlig at det knitrer, når det brændes og kan stables flot, både i pejsen og i brændekurven i stuen. Når du køber brænde og briketter, er det vigtigt at tjekke træsorten, samt at stille krav til både brændværdien og fugtigheden i brændet.

 

Miljømæssige forskelle

Briketter er særligt gode til at brænde mere ensformigt, fordi der ikke er et højt fugtindhold eller bark til at forhindre afbrændingen. Det giver derfor en meget jævn varme. Derudover er briketter CO2-neutrale, fordi de er et produkt lavet af rester. Dog brænder briketter mindre rent end normalt brænde gør. Det viser flere undersøgelser baseret på forskellige typer af træ og træbriketter. Prisen på briketter og brænde udregnes forskelligt, hvor prisen for briketter udregnes i kilo, mens prisen for brænde udregnes i rummeter, hvor du både betaler for luften mellem brændet og selve brændet. Vælger du derudover de tunge træsorter, som brænder bedst og længst, vil prisen på brændet være noget højere, end prisen for briketter.

 

december,2021