Isninger er ikke noget, du skal frygte

Mange oplever isninger i tænderne, og især i vinterhalvåret kan det være slemt. Tænderne bliver følsomme over for forskellen mellem varme og kulde samt sure og søde drikke. Isninger er blevet så almindeligt, at næsten 25 % af den voksne befolkning hyppigt oplever isninger i tænderne, og endnu flere af de unge mellem 15-35 løber ind i problemet. Oplever du ofte isninger ved varme/kulde-påvirkning er det ganske ufarligt, men er det gået hen og blevet en mere kronisk lidelse, skal du sørge for at gå til din tandlæge. For bliver det et reelt problem for dig, så kan der være andre ting i spil, såsom blottede tandhalse, som kan komme ved for hård tandbørstning eller en slibende tandpasta. Til gengæld skal du være opmærksom på, om der er en sammenhæng mellem dine isninger og dit indtag af sukker og syre. For som så mange tandlæger altid siger, så gør sukker og syre altså intet godt for dine tænder.

Hvad gør syre ved tænderne?

Erosioner er et stort problem, og med andre ord er erosioner de velkendte syreskader på tænderne. Hver sjette teenager oplever problemet, og det er ofte grundet et alt for højt forbrug af energidrikke eller sukkerholdige sodavandsdrikke. For når tænderne udsættes for syre, så vil den yderste del af tandkronernes emaljeoverflade blive opløst lidt for lidt, og er syren stærk, vil tandens emalje komme i berøring med syren oftere og i længere tid. I takt med en hyppigere og længerevarende berøring vil større og mere alvorlige skader ske på emaljen, idet tabet af din emalje ikke kan gendannes.

Det er svært at udpege, hvilke produkter der er den værste synder, men især slik, sukkerholdige drikke og frugt er hyppige årsager til erosioner og isninger i tænderne. Og så handler det også om måden, som du indtager produktet på. Sodavand indtager vi ofte i små mundfulde, hvilket vil skade tænderne mere, end hvis du spiser et æble.

Få altid et tjek hos din tandlæge

Det er altid vigtigt at tjekke efter i krogene hos din tandlæge, og har du ikke en, så er det på tide at finde frem til en tandlæge tæt på dig. Bor du på Fyn, vil en tandlæge i Odense være et godt valg, da der vil være et stort udbud af mange dygtige tandlæger. Opstår dine isninger ofte, så få det tjekket hos din tandlæge sammen med dit årlige tandeftersyn. Så er du sikker på, at dine tænder har det godt.

Tandlægeselskabet Karen Juel Nissen ApS

Skt. Anne Plads 2, 2

5000 Odense C

66128695

september,2020