Her må du fælde træer

Skal du til at fælde et træ på din grund, er der flere regler, som du skal være opmærksom på. Men reglerne for træfældninger kan nogle gange være lidt komplicerede. Derfor giver vi dig her en nem og kort guide, så du hurtigt kan blive sat ind i de vigtigste regler på området.

 

Hvem må fælde et træ?

I princippet står det dig frit for at fælde et træ, hvis det står i din have eller på din egen grund. Det er dog ikke altid nemt at fælde et stort gammelt træ, og derfor er det værd inden træfældningen at overveje, om det egentlig er en opgave, som du rigtig er i stand til at varetage.

 

Det er oftest meget fordelagtigt at kontakte en professionel i forbindelse med træfældning. Især hvis der er tale om et højt eller stort træ. En professionel fagmand har erfaring med træer og har det rette udstyr lige ved hånden, hvilket ofte er helt essentielt.

 

Hvor må man fælde træer?

Som udgangspunkt må du fælde træer, som står i din egen have eller grund. Det vil sige på jord, som du selv ejer. Der kan dog være nogle regler på området. Det kan være både være nogle bevaringsbestemmelser eller lokalplanen, hvori det er afgjort, at nogle træer ikke bare må fældes. Selvom de egentlig står på din grund.

 

Hvor må man IKKE fælde et træ?

Du må ikke fælde træer, som står udenfor din egen grund. Hverken i naboens have eller andre steder i naturen

 

Hvornår er det bedst at fælde træer?

Som almindelig husejer kan det være svært at finde, hvornår det er bedst at fælde et træ. Er der tale om et mindre træ, gør det ikke så meget. Dette træ vil kunne fældes hele året uden de store problemer. Hvis der er tale om større træer, er det dog en god ide at overveje, hvornår det er bedst at gøre. Her kommer det i høj grad an på, hvad træet skal bruges til. Men tag en snak med en professionel fagmand, så I kan finde en løsning.

 

Hvornår er et træ fredet?

Et træ er fredet, hvis det fx er nævnt i en lokalplan, byplanvedtægt, landskabsfredning eller i en deklaration. Der kan være mange grunde til at træet er fredet. Som oftest handler det om, at det på den ene eller anden måde har stor værdi. Det kan både være kulturelt eller naturmæssigt. Men vigtigst er, at det er blevet bestemt at træet skal bevares så længe som muligt, og derfor må det ikke fældes.

 

Hvad er straffen for at fælde et frede træ?

Det er svært at sige præcis, hvad straffen for at fælde et fredet træ er. Men du kan være sikker på, at det får konsekvenser. Bødestraf og ofte også et privat erstatningskrav. Derfor anbefales det på det kraftigste, at du holder dig fra at fælde fredede træer.   

 

Hvad er straffen for at fælde naboens træ?

Måske har din nabo et træ, som står og drysser ned i din have, eller som generelt bare generer dig, hvilket giver dig lyst til bare at fælde det. Disse handlinger er dog strafbare, og du kan blive dømt for hærværk. Tag i stedet en snak med din nabo og i fællesskab en professionel indenfor træfældning, som kan hjælpe jer med at finde en løsning.

 

 

maj,2022