Guide - Skab din drømmehave

Haven er et helle i hverdagen. Det grønne og frodige åndehul, hvor du kan trække vejret og lade op. Men for at få det maksimale ud af haven, skal du give den lidt kærlighed. Her får du en lille, handy guide serveret, så du kan komme godt fra start med havearbejdet.

 

Læg den bedste have plan

Som med alle andre større projekter kræver anlægningen af haven en solid plan at arbejde ud fra. Du bør derfor starte processen med at sætte dig nogle håndgribelige mål, som du kan arbejde dig hen imod. Du kan med fordel begynde med at stille dig selv de følgende spørgsmål:

 

  • Hvad skal haven bruges til?
  • Hvor meget må det koste?
  • Hvor meget vedligeholdelse må haven kræve?

 

Når du først har besvaret disse tre spørgsmål, har du en klar retning at gå efter. Budgettet sætter naturligvis en åbenlys grænse, som du skal holde sig indenfor, men det kan sagtens være en fordel.

 

God forberedelse er det halve arbejde

Når du har lagt en grundlæggende plan for processen, skal du tage hul på forberedelsen. Havearbejdet vil som oftest kræve både materialer, planter og værktøjer. Til visse formål er det også nødvendigt med større maskiner. Disse kan heldigvis lejes på dagsbasis, så du ikke behøver at investere en bondegård i projektet.

 

Hvis det hele er for uoverskueligt for dig, kan du med fordel alliere dig med en professionel havearkitekt. Dette koster selvfølgelig lidt mere, men det kan virkelig betale sig. Hvis du ikke har lommerne fyldte med guld, kan du også nøjes med at involvere en havearkitekt i en del af processen. En havearkitekt kan evt. hjælpe med planlægningen, hvorefter du selv kan gå i gang med arbejdet. Dermed er du sikker på, at du har et godt udgangspunkt.

 

 

Knofedt i havehandskerne

Når først planlægningen og forberedelserne er krydset af to-do-listen, er der kun det benhårde havearbejde tilbage. Haven kan danne rammerne som afslapning og hygge, men den kræver til gengæld hårdt arbejde. Så det er bare med at smøge ærmerne op og tage fat. En havearkitekt kan også være særdeles behjælpelig i denne situation, hvis du ikke selv har de grønneste fingre gemt i havehandskerne.

oktober,2022