Savner du juridisk bistand til dit boligkøb?

En bolighandel kan – især for førstegangskøbere – virke som en næsten uoverskuelig proces, hvor du bombarderes med kryptiske, juridiske fremmedord og tvinges ud i den ene bureaukratiske ekspedition efter den anden. Desuden er du sædvanligvis dårligere stillet end sælgeren, som for det meste kan vælge og vrage mellem en horde af ivrige, potentielle købere.

Samtidig varetages sælgerens interesser næsten altid af en ejendomsmægler, som udelukkende er interesseret i at sælge en bolig til en højest mulig pris. Da ejendomsmægleren er professionel, kan du nemt komme i klemme som menig huskøber. Derfor er det vigtigt, at du modtager juridisk bistand, når du skal på boligjagt.

Hvem skal varetage dine interesser?

Det er efterhånden blevet mere almindeligt, at boligkøbere lader sig repræsentere af købers mæglere, boligadvokater eller lignende juridiske rådgivere. Den slags rådgivere vil ofte bistå køberne med de mere tunge sider af en bolighandel som gennemgang af købsaftale, skødeskrivning og tinglysning.

Du kan naturligvis vælge selv at tage dig af de ekspeditioner, du støder på under din købsproces. Mange af dem kræver dog, at du virkelig holder tungen lige i munden. Derfor kan du ofte spare meget tid og besvær ved at alliere dig med juridisk bistand.

Få nærlæst købsaftalen

Grundlæggende er købsaftalen en kontrakt, som udpensler vilkårene for handlen – herunder pris og overtagelse. Foruden vil den indeholde oplysninger om ejendom, pris og overtagelsesdato. Disse er standardvilkår i alle købsaftaler. Dog vil der i købsaftalen også være en rubrik med individuelle betingelser. Det er i denne rubrik, du kan støde på betingelser, som kan have uhensigtsmæssige konsekvenser for dig.

Købsaftalen er udfærdiget af ejendomsmægleren, og netop fordi ejendomsmægleren altid handler i sælgerens interesse, kan det ofte svare sig, at du lader en professionel modpart vurdere købsaftalen.

Husk advokatforbeholdet

Du kan med fordel overveje at lade et advokatforbehold skrive ind i købsaftalen. Med et advokatforbehold er din underskrift nemlig ikke gyldig, før din boligadvokat har godkendt handlens vilkår. Husk blot, at advokatforbeholdet ikke er indskrevet i købsaftalen på forhånd, så det er dit eget ansvar at få det tilføjet.

Få styr på skødeskrivningen

Når købsaftalen er underskrevet, er det tid til at skrive skøde, så du kan blive den formelle ejer af din kommende bolig. Det kan godt betale sig, at du lader en professionel tage sig af udfærdigelse af skødet. Skødet er væsentligt mindre omfattende end købsaftalen, men der stilles strenge krav til formuleringen. Skødet må nemlig ikke kunne misforstås, da eventuelle uklarheder kan medføre, at det ikke kan tinglyses.

Jurist – og Skødehuset
Holmbladsgade 44, 2 tv
København S 2300
60 61 76 78

september,2020