Gør-det-selv-gulvbehandling

Når dit trægulv er blevet slebet, er det slutteligt en stor fordel at give det en gulvbehandling, der kan give gulvet slidstyrke og et endnu flottere udseende.

Der findes en række behandlinger til trægulve, som fremgår af det følgende:

  • Lakbehandling – benyttes til gulve, hvor overfladen skal være slidstærk
  • Oliebehandling – giver trægulvet nyt liv
  • Ludbehandling – stopper at træet får et gult skær. Derudover kan det efterfølgende behandles med hvidolie, hvid sæbe eller lak
  • Lud- og oliebehandling – fungerer godt til skinnende trægulve, som har farve og struktur
  • Sæbebehandling – til at lysne dit gulv

Hvilke fordele og ulemper er der ved at vælge sæbebehandling?

Fordelen ved at vælge at sæbebehandle dit gulv er, at det er utroligt let selv at gøre, eftersom det i praksis svarer til at vaske gulvet. Det vigtige i denne forbindelse er bare at vælge den rette sæbe, da ikke alle sæber vil efterlade en åndbar sæbefilm på træets overflade.

En anden fordel ved at vælge sæbebehandling til behandling af dit gulv er, at denne type behandling kan lysne dit gulv, hvis du vælger en hvidpigmenteret sæbe.

Ulemperne ved at vælge sæbehandling til behandling af trægulve er dog, at behandlingen skal gentages med jævne mellemrum, da beskyttelsen vil aftage med tiden. Man taler derfor om, at sæbebehandlingen er den mest plejekrævende overfladebehandling.

En anden ulempe er også, at trægulvet kan være mere modtagelig over for snavs og væske, hvorfor det er særligt vigtigt, at du tørrer snavs op og beskytter gulvet mod vådt fodtøj og andet.

Hvordan behandler du dit gulv med sæbe?

Det første trin i processen er at vælge den rette sæbe, der er velegnet til formålet. Det må gerne være en sæbe med et højt indhold af tørstof, hvilket gør den ideel til grundbehandling, vask og vedligeholdelse.

Trin i processen:

  • Start med at feje eller støvsuge gulvet, så alt snavs og skift er fjernet. Dette er både meget relevant ved grundbehandlingen og vedligeholdelsen.
  • Vask gulvet i gulvbræddernes længderetning med en moppe.
  • For at mætte gulvet skal proceduren gentages i alt 3 gange med mellemrum, så gulvet får lov til at tørre efter hver vask. Efter den tredje vask kan gulvet tages i brug.

 

marts,2021