Guide til lægning af sildebensparket

Et æstetisk indtryk

Lægning af sildebensparket kan gøre selv det mest kedelige rum æstetisk og smukt. Af denne grund er det kendte mønster ekstremt eftertragtet. Der ligger ofte en form for prestige i at have et sådant gulv i sit hjem, da det som regel er ret dyrt at få lagt. Det behøver det imidlertid ikke at være. Hvis du har en handyman gemt i maven, så er det med at finde ham frem. Der er nemlig en kæmpe besparelse at hente, hvis du lægger gulvet selv.

 

Hvordan skaffer du sildebensparket?

Sildebensparket kan købes i alle byggemarkeder rundt omkring i landet. Der er dog endnu en økonomisk gevinst at hente, hvis du kender en gulvmand eller nogen, der selv lige har lagt sildebensparket. Hvis du er så heldig, kan du måske få noget overskudsparket til en billig og fair pris. At lægge sit sildebensparket af restparket er især brugbart, hvis du bor i en lejlighed. Du har sjældent brug for de helt store stykker, når du ikke har så meget plads, og de små reststykker er perfekte til gulvlægningen i den lille entre og de smalle fordelingsgange.

 

Sådan lægger du dit eget sildebensparket

Det er en omstændig proces at lægge sit eget gulv – især hvis man ikke har opbygget en rutine. Men har man tålmodigheden, præcisionen og viljen, kan det sagtens lade sig gøre at få lagt et smukt sildebensparket. Her får du en oversigt over de forskellige trin i lægningen af sildebensparket:

 

  1. Først rengøres det nøgne gulv, så du har en ren overflade at arbejde på.
  2. Herefter sikrer du dig, at du har en plan flade at gå ud fra.
  3. Sæt en snor ud til at sikre, at første række bliver lige.
  4. Hav 1-2 cm mellem gulv og væg.
  5. Begynd med højre- eller venstrestave og læg derefter en række ad gangen.
  6. Når første række er lagt gentages processen med næste osv.
  7. Stop op undervej og tjek, at gulvet er lige.
  8. Skær de afsluttende stave til, så de passer.
  9. Afslut med at sætte fodlister op.

december,2021