Forstå de nye regler for brændeovne

Nye regler for brændeovne i 2021

Fra den 1. august 2021 trådte en ny lov i kraft. Den lyder på, at brændeovne, der er ældre end 2003, er en forældet brændeovn. Det vil sige, at hvis den er det, skal den skrottes eller erstattes. Reglerne bliver ændret, da brændeovne fra før 2003 udleder op til 5 gange så mange partikler, som dem efter gør. Politikkerne vil forbedre luftkvaliteten. Det er altså for at hjælpe miljøet, man ændre reglerne for brændeovne. Det er nemlig bevist, at de gamle brændeovne er en stor synder i forhold til luftforureningen.

Grunden til at det lige nøjagtig er 2003, hvor det skiller er, at der siden deromkring er sket en markant ændring i teknologien i forhold til brændeovne. Det betyder, at dem fra efter 2003 forurener meget mindre, og det er derfor, at det er så stor en hjælp til miljøet at udskifte dem. Man regner med, at der i lige nu i Danmark er 260.000 brændeovne, der er ældre end 2003. Og det er ud af 700.000 samlet – det er altså over en tredjedel, som er for gamle og derfor forurener markant mere.

 

Kommer det til at ramme mig?

Det kommer kun til at ramme dig, hvis du køber en bolig, hvor brændeovnen er ældre end 2003. Det vil altså sige, at hvis du har sådan en i det hus lige nu, skal du ikke gøre noget – eller du skal i hvert fald ikke gøre det af lov. Du må jo gerne hjælpe miljøet frivilligt. Det er ved et skift af ejere på boligen, at reglen træder i kraft. Reglerne gælder ikke åbne pejse, kakkelovne og antikke brændeovne. Vær derfor opmærksom på dette, hvis du kigger på hus med brændeovn. Hvis du er i tvivl, eller ejeren ikke selv ved, hvornår den er fra, så få det tjekket af en fagperson, inden du gør noget. Ellers er det en gode huskeregel, at brændeovne efter 2003 er markeret med et svanemærke, eller også har de en prøvningsattest.

Hvad betyder de nye regler så?

Hvis du derimod køber et hus, hvor den er ældre end det tilladte, skal du oplyse det til tinglysningen, så de har mulighed for at tjekke det. Derudover skal du selv stå for nedrivning eller udskiftning. Det er altså for egen regning og dermed en ekstra omkostning, hvis du flytter. Du har op til 12 måneder til at få det gjort, så det er ikke noget, der skal ske fra den ene dag til den anden. Hvis du derimod ikke får det gjort i rette tid, kan det betyde, at du vil blive straffet med bøde. Der er altså ingen grund til at forsøge at snyde sig udenom. Det bliver bare dyrere i længden.

 

december,2021