Derfor punkterer vinduer

Hvad er en punkteret rude?

Har du før lagt mærke til, at der er dug imellem glasset i dit vindue, så skyldes det, at dit vindue er punkteret. At ruden er punkteret, betyder egentlig, at tætningen mellem vinduet og glaslisten i bunden af vinduesrammen er utæt, hvilket forårsager at isoleringsevnen af vinduet er svækket betydelig. Således kan kondens opstå og vand indsive, hvilket ikke er vedligeholdende på sigt, da isoleringen bliver dårlig. Det er kun ruder med mere end ét glaslag, der kan punktere.

 

Hvad er de typiske grunde til en punkteret rude?

Ligesom en hulmur, så findes der er også et hulrum i dit flerlagsvindue. I bunden af vinduet er der en gummiforsegling, der holder de to glaslag parallelle overfor hinanden. Imellem glaslagene er der et hulrum, som hjælper på isoleringen. Når din rude punkteres, skyldes det, at der er et brud på gummiforseglingen, hvilket beskadiger vinduet isolationseffekt. Det er årsagen til, at du f.eks. kan se dug imellem glasset, eller at vand er sivet ind imellem. Men hvad forårsager bruddet på gummiforseglingen? En af grundende til en punkteret rude kan f.eks. være den hårde vinter. Om vinteren, når det er meget koldt, er der nemlig sandsynlighed for, at vandet der opstår under glasset fryser til is, hvilket udvider den frosne is’ masse. Når massen udvides, kan det skubbe til bunden af vinduet opad, hvilket kan bryde gummiforseglingen imellem glaslagene. Og således har du en punkteret rude.

 

Hvad skal du gøre, hvis din rude er punkteret?

Den eneste løsning på en punkteret rude er simpelthen at få skiftet ruden ud med en ny. Det vigtige ved den nye rude er, at den monteres korrekt, og at bundfalsen har en hældning på 7 grader samt at bundglaslisten udformes. På denne måde er dit vindue så at sige forsikret og undgår nye brud. Dette er en typisk opgave for en glarmester, der har en masse erfaring med at reparere og udskifte punkterede vinduer. Kontakt gerne din lokale glarmester, hvis du skal have udskiftet et vindue eller få en punkteret rude repareret. Det gode ved en lokal glarmester er, at de hurtigt kan rykke ud og udbedre skaderne. Når en rude nemlig er punkteret, bør der handles hurtigt, da den svækkede isolation hurtigt kan blive dyrt i længden.

 

december,2021