Den gode tæppeguide

Hvordan ser man, om et tæppe er ægte? Og hvad er et ægte tæppe?
Et ægte tæppe er vævet eller knyttet i hånden. Her skelner man så mellem håndvævede eller håndknyttede tæpper og igen skelner man de håndvævede tæpper i to kategorier, kelim og sumak: Kelim tæpper kan vendes, fordi de væves, så de er ens på begge sider, mens man ved sumak tæpper benytter sig af en anden teknik, og de kan derfor ikke vendes. Fordi tæpperne håndvæves er der ikke to, der er ens, hvilket er charmen ved at købe ægte tæpper.

Ægte tæpper er knyttet eller vævet af uld. Der bruges uld fra får af højeste kvalitet, så tæppet bliver så fint som muligt. Farverne, der bruges til at give tæpperne deres udtryk, udvindes typisk fra naturlige kilder som bark eller frugtskaller. Det er en teknik, der er mange år gammel, men som stadig bruges den dag i dag, fordi farverne bibeholdes i tæpperne flere 100 år frem. Den naturlige farvningsproces er også med til at tæpperne får deres unikke udtryk.

 

Kan man rense et ægte tæppe?

Ægte tæpper kan være delikate og skrøbelige, og de skal derfor have en speciel pleje. De bør støvsuges ugentligt for at skidt og snavs ikke ødelægger strukturerne i tæppet.

Hvis du spilder og laver pletter på dit ægte tæppe, kan du rense det derhjemme med simple midler. Du skal bruge varmt vand, en dråbe neutralt vaskemiddel og lidt hvid eddike. Start altid med at støvsuge tæppet, og put så rensen på. Lad det sidde på eventuelt natten over, og støvsug så tæppet igen. Du bør ikke gennemvæde tæppet, men blot gøre pletten fugtig.  

 

Hvad er et orientalsk tæppe?

Orientalske tæpper bruges som en samlet betegnelse om håndvævede eller håndknyttede tæpper, der er producerede i specifikke områder. Områderne strækker sig fra producenterne i Nordafrika til Balkanlandene og helt til Kina. Tæpper, der er produceret i disse områder, vil få betegnelsen orientalske tæpper.

 

marts,2022