Hvordan ved jeg at mine visdomstænder er ved at vokse frem?

december 22, 2013

Visdomstænder er de sidste sæt af kindtænder som vokser frem i den menneskelige mund. Typsik vil man opleve at visdomstænderne begynder at voksne frem i løbet af de sidste år af ens teenager år. At efter hvordan tænderne vokser frem, vil tandlægen ofte råde en til at få fjerne tænderne for at undgå problemer med de andre tænder eller for at undgå en infektion.

Hvis du begynder at føle smerte eller et press bag i munden, så er det ofte en tegn på dine tænder er ved at vokse frem. Visdomstænder vokser frem imellem årene 16 og 30, og er ofte helt udviklet i midten af 20’erne. Navnet “visdomstænder” stammer fra troen om at 22 år var aldren for visdom, deraf navnet.

visdomstand

Fordi de fleste kæber ikke er store nok til at rumme de visdomstænder som vokser frem, er det ikke unormalt at der komme et vis pres eller ligefrem smerte når tænderne begynder at vokse frem. Nogle gange vil tænderne ligge under overfladen af tandkødet hvor de så vokser frem og tilbage flere gange. hver gang tanden begynder at vokse frem kan det forårsage smerte, ømhed i tandkødet og pres mod kæben eller de andre tænder som kan forårsage hovedpine.

Hos visdomstænder som ikke er vokset frem eller fuldt udviklet, når tanden prøver at vokse gennem tandkøbet kan det få de andre tænder til at komme ud af orden og blive skæve. Presset fra tanden som er ved at voske frem kan skube de andre tænder til siden over tid og forårsage skæve tænder og ømme kæber. Nakke-, øre- og hovedpine kan være resultatet af det press som konstat bliver lavet af visdomstanden. Det kan som sagt også forårsage skæve tænder. Hvis dette sker, så er det en god ide at søge råd hos din tandlæge. Tandlægen vil så vurdere om det er nødvendigt at behandle for at læse problemerne. I alvorlige tilfælde kan det være bakterier som ligger bag over kan forårsage cyster. Hvis dette er tilfældet skal tanden fjernes.

En anden måde man kan tjekke om man er ved at få sine visdomstænder, er ved at få en x-ray scanning. Hvis du går til tandlægen rutinemæssigt, kan man se på x-ray scanning om de er på vej frem og om de sandsynligvis vil lave komplikationer under deres udvikling. Sådan en scanning er ikke noget alle tandlæger kan tilbyde, så husk at spørg din tandlæge inden du bestiller tid, om det er noget de kan klare. Tandsyn er et eksempel på en tandlæge, som kan klare netop denne form for scanning.

Helt generelt, så burde man kunne mærke om ens visdomstænder er ved at vokse frem fordi ens mund er øm, tandkødet er ømt. Hvis man mærker på sine bagerste kindtænder med en finger, kan man ofte mærke kindtænder som er ved at stikke frem. Hvis man begynder at mærke smerte i kindtænderne, bør man gå til tandlægen og få det undersøgt.

Gentagende ømhed omkring kindtænderne bliver ofte fejlagtigt antaget som ømhed fordi visdomstanden er ved at vokse frem. Denne ømhed kan nemlig være begyndelsen af en infektion. Det kan betyde at det omkring liggende knogle, tand rødder, eller endda de andre tænder kan blive beskadiget hvis man ikke gør noget ved det.

Selv hvis man ikke har nogle symptomer lige nu, så kan der stadig være grund til at gå til tandlægen for visdomstænderne undersøgt. Der kan udvikles cyster og betændelse i kindtænderne selv hvis der ikke forekommer.

#Sundhed