Sådan fyrer du med træpiller

marts 14, 2017

Fordele ved at fyre med træpiller

Det er efterhånden blevet mere og mere populært at udskifte fyring med gas eller olie og fyre med træ og træpiller i stedet. Men hvordan fyrer man egentlig med træpiller? Hvis du er nysgerrig omkring dette og gerne vil vide mere, får du her en lille forklaring.

Selvom det er muligt at købe billig fyringsolie, er der for mange mennesker flere fordele ved at fyre med løse træpiller i stedet. Det skyldes først og fremmest øget miljøbevidsthed og miljøhensyn, og det er i dag muligt at få brændeovne, der opvarmer boligen lige så effektivt som et olie- eller gasfyr. Hvis du skal fyre med træ og træpiller, kræver det, at du har en brændeovn eller såkaldt pillefyr, hvor du kan fyre med træ.

Hvad er træpiller?

Det er ikke alle, som er klar over, hvad træpiller er. Kort fortalt er træpiller fremstillet af sammenpressede træspåner og savsmuld, som man derefter kan bruge til at fyre med – præcis som almindeligt brænde. Fordelen ved træpiller er dog, at de er meget lette at anvende, og så har de en ret høj og konstant brandværdi. Det vil sige, at du ikke behøver døje med fugtigt brænde, som ikke brænder særlig godt. Træpiller har høj brandværdi, fordi de netop er ret kompakte. Træpiller er lavet af overskudstræ og resttræ fra andre træprodukter, hvilket også gør dem mere miljøvenlige end olie eller gas, fordi du dermed er med til at sikre en udnyttelse af resterne fra andre træprodukter. Træpiller har et meget lavt vandindhold – mindre end 10 procent – og asken fra træpiller er på et meget lavere niveau end ved almindeligt brænde – der er på max. 1 procent – hvilket også gør det nemmere at rense ovnen efterfølgende.

Hvilken størrelse har træpiller?

Der findes typisk to typer træpiller. Den ene er på 6 millimeter i diameter, mens den anden har 8 millimeter i diameter. Der er ingen forskel i kvaliteten, men det kommer lidt an på, hvilken type brændeovn du har, om det er den ene eller den anden størrelse, der passer bedst.

Pillefyr

Det kan være en god idé at investere i et pillefyr til træpiller for effektiv afbrænding og opvarmning. Et pillefyr fungerer på den måde, at det består dels af et magasin til træpillerne, dels af en brænder og en kedel. Du fylder træpillerne på magasinet, og derfra bliver de automatisk ført over i brænderen i takt med, at de forbrænder én for én. Ved hjælp af en indbygget blæser vil der være automatisk luft til forbrændingsprocessen. Du kan få to typer pillefyr, en automatisk pillekedel eller en brændekedel med akkumuleringstank.

Hornsyld Købmandsgaard A/S
Nørregade 28
8783 Hornsyld
75 68 73 00

#Fyringsolie #Pillefyr #Træpiller