Findes der alternative behandlinger til en rodkanal?

december 21, 2013

En rodbehandling er en ganske normal behandling tandlæger bruger når ens pulp er inficeret, beskadiget eller ødelagt. Pulpen er et blødt væv indeni enhver tand der går hele vejen ned til tandroden. Det er denne del af tanden der indeholder alle nerverne. Når en tandlæge udfører en rodbehandling på en patient, fjerner personen pulpen og dermed også nerverne i tanden. herefter bliver tanden fyldt med en masse. Behandlingen er ganske effektiv, men udgifterne til behandlingen er forholdsvis høje og når de fleste mennesker hører ordet “rodbehandling” får de bange anelser. Heldigvis er der alternativer til folk der ikke ønsker en rodbehandling.

tandlaege-behandling

Vælg altid en tandlæge med mange års erfaring. Så får dine rodkanaler det hurtigt godt igen!

1. Når først nedbrydningen af ens tand er tæt på nerverne, er rodbehandling en normal procedure at gennemføre. En tandlæge kan dog tilbyde andre behandlingsformer. Det første alternativ er at rengøre tanden og fylde den op med en bedøvende fyldning, som hjælper på smerterne. Det er på grund af smerterne at man laver en rodbehandling i første omgang, da nerven er (…) . Ved at give en bedøvende fyldning undgår man en rodkanal. Fyldningen er midlertidig, men efter en måned kan man fylde tanden op med noget permanent smertefrit.

2. I tilfælde af at roden af tanden er inficeret, kan en tandlæge i første omgang vælge at behandle med antibiotika. Hvis infektionen forsvinder efter endt behandling, så er det ikke nødvendigt at udføre en rodbehandling. En antibiotikabehandling består oftest af enten pencillin og amoxicillin. Denne behandling kan dog godt tage et par dage, før man kan se ændringer, hvilket vil sige at man i mellemtiden skal have noget smertestillende til sin tand. Det er normalt et mildt smertestillende man tager, men da nogen mennesker kan opleve meget store smerter i forbindelse med nedbrydningen af en tand, kan det være nødvendigt med noget stærkere. Dette er vigtigt at påpege at denne foprm for behandling kun gælder i nogle tilfælde.

3. Det sidste alternativ til en rodbehandling er udtrækning af tanden. Dette er ikke bare en hurtigere løsning, men den er også normalt langt billigere. Udtrækning af en tand kan udføres af en oral kirurg eller ens normale tandlæge. Når først tanden er trykket ud, er det op til en selv hvilken løsning man vælger til at erstatte tanden. Dette kan ens tandlæge hjælpe med at rådgive om. Det kan være at man skal have en bro, en protese eller implantat til at fylde hullet. Det anbefales at man finder en løsning så hurtigt som muligt, da den tomme plads mellem de andre tænder kan føre til at tænderne ved siden af blive løse eller skæve. Det er også vigtigt at huske på at udskiftningen vil gøre behandlingen endnu dyrere.

Snak altid med din tandlæge om din situation og find sammen den rigtige løsning der passer til dig. Leder du netop nu efter en tandlæge, så klik forbi Smilicentrum.dk og se om de er noget for dig!

 

#Sundhed